A buborékos csoda a konyhában
Ha eddig az ásványvizet csak frissítő italként tartottad számon, itt az ideje, hogy új szemmel nézz rá! A szénsavas ásványvíz ugyanis nemcsak a pohárban frissít, hanem a konyhában is titkos fegyver lehet. A profi séfek már régóta használják a könnyedebb tésztákhoz, ropogósabb bundákhoz és levegősebb palacsintákhoz – most te is ellesheted a trükkjeiket.
Az ásványvíz főzés közbeni használata régi trükk, de az utóbbi években újra felfedeztük a jótékony hatását: a szénsav fellazítja a tésztákat, segíti a hő egyenletes eloszlását, és olyan könnyedséget ad az ételeknek, amivel csak így találkozhatunk. De nemcsak szénsavas formában lehet hasznos! A sima, szénsavmentes ásványvíz is javíthatja az ételek ízét, miközben ásványi anyagokkal gazdagítja azt.
Nézzük részletesen az előnyöket
Lazább tészták, levegősebb piskóták
A szénsav a tésztában apró buborékokat képez, ami sütéskor felfújja és könnyűvé teszi azt. A palacsinta, gofri vagy piskóta ásványvízzel felöntve sokkal levegősebb, mint ha sima csapvízzel kevernénk simára a tésztát. Ez különösen jól jön gluténmentes vagy alternatív lisztek esetében, ahol nehezebb a kívánt állagot elérni.
Tisztább ízeket kapunk és persze az a bizonyos plusz…
Az ásványvíz nem tartalmaz klórt, ezért nem befolyásolja az étel ízét negatív irányba, ellenben a csapvízzel, ami olykor azért okozhat meglepetéseket. Az ásványvízben lévő kalcium, magnézium vagy egyéb ásványi anyagok gyengéden emelik ki az alapanyagok természetes ízét, legyen szó zöldségről, rizsről vagy akár a vasárnapi húslevesről.
Ropogósabb lesz a bunda, tökéletes panírt kapunk
A szénsavas víz aranyat ér panírozásnál! A lisztbe kevert habos, buborékos víz elegye vékonyabb, ropogósabb kérget képez, és nem szív magába felesleges olajat. Ezt a trükköt gyakran használják a könnyű sörtésztás bundáknál. Hiszen a buborékok jelenléte a fantasztikus tészta titka.
3 szuper fogás ásványvízzel vadítva
- Palacsinta pezsgő buborékokkal
Cseréld le a tej vagy víz egy részét szénsavas ásványvízre, és keverd laza mozdulatokkal a tésztába. A szénsav miatt nem kell sokáig pihentetni, – sőt ne is pihentesd. Meglepődsz majd, hogy mégis puha, könnyen forgatható, jól süthető felhőpalacsintát kapsz.
2. Rizsfőzés extrán
A sima víz helyett próbáld meg szénsavmentes ásványvízzel főzni a rizst. A buborékmentes, ásványi anyagokban gazdag víz okán a rizsszemek pergősek maradnak, nem ragadjanak össze, és finomabb, tisztább ízű lesz az étel. Ugyanez igaz kuszkusz és bulgur esetében is.
3. Bundázás- ez nem bunda, csak buborék
Keverj hideg szénsavas vizet a liszthez, éppen csak annyit, hogy jó sűrű palacsintatésztát kapj. Ebben a masszában forgasd meg a zöldségeket, halat vagy a csirkefalatokat, majd azonmód süsd is ki forró olajban a mártogatott darabokat. Az alacsony hőmérsékletű víz és a buborékok együttes hatása adják meg a bundának azt a bizonyos pillekönnyű, ropogós textúrát, amit az étteremben is imádunk.
Így ha legközelebb ásványvíz után nyúlsz, hogy szomjadat enyhítsd, jusson eszedbe, hogy az iváson felül milyen szuper trükkökre képes az ásványvíz. Használd erejét bátran.
Vigyázz rám. Figyelj rám. Kortyolj úgy, hogy tudd: a tisztaság nem mindig áll rendelkezésedre.